Het ontstaan van rugpijn

9 september 2022

Rugpijn kan veel verschillende soorten oorzaken hebben. Zo zijn er specifieke oorzaken, hier worden alle redenen gecategoriseerd die behandeld moeten worden op een eigen manier. Voorbeelden hiervan zijn: hernia van de tussenwervel, tumoren en ontstekingen van wervels. Gelukkig is dit in de meeste gevallen niet van toepassing aangezien dit maar ongeveer 5% van alle rugpijnklachten betreft. 95% van de rugpijnklachten worden veroorzaakt door aspecifieke oorzaken. Dit zijn aandoeningen die moeilijk uit elkaar te houden zijn en waarvan de behandeling hetzelfde is. Meestal ontstaat rugpijn door een samenspel van factoren. Wij zullen voornamelijk gaan kijken naar aspecifieke oorzaken en wat er gedaan kan worden om deze te voorkomen.

Persoonlijke factoren

Deze aspecifieke oorzaken zijn voor iedereen anders. Er kunnen verschillende mogelijkheden zijn waarom deze rugpijnklachten ontstaan zijn. Voorbeelden hiervan zijn lichaamsbouw, stress en lichaamsgewicht. Lichaamsbouw en lichaamsgewicht zijn factoren die op dezelfde wijze behandeld kunnen worden. Bij het oplossen van deze factoren kan aan een diëtist gedacht worden. Het is mogelijk hier zelf heen te gaan of een verwijzing van de huisarts hiervoor te krijgen. In grote steden is er voldoende keuze aan diëtisten, zoek maar eens naar een diëtist in Eindhoven of Utrecht. Daar kan je iemand vinden die goed bij je past.

Stress speelt ook een grote rol in rugpijnklachten. Het is een factor die erin sluipt. Je realiseert het meestal pas wanneer het al te veel is. Stress is in de meeste gevallen niet de een factor die alleen speelt, het is een combinatie van. Daardoor is stress ook geen factor waar gemakkelijk vanaf gekomen kan worden. Meer ontspanning, minder druk op jezelf leggen en minder intensief werk verrichten zijn mogelijkheden om te proberen. Helaas zijn deze oplossing niet voor iedereen van toepassing en hoeven ze ook niet te werken. Het is belangrijk om je problemen te delen met mensen zodat zij je advies kunnen geven. Je staat er nooit alleen voor.

Werk gebonden factoren

Bij aspecifieke oorzaken die te maken hebben met werk gaat het over fysieke activiteiten op de werkvloer. Denk hierbij aan zware objecten tillen, langdurig zitten en staan. Bij het tillen van zware objecten is het belangrijk om te denken aan je houding. Til vanuit je knieën, niet vanuit je rug.

Het langdurig zitten en staan is bij sommige banen niet te vermijden. Hierbij moet gedacht worden aan de houding die je aanneemt. Zorg ervoor dat je een rechte houding hebt, schouders naar achter en je voeten recht vooruit. Op deze manier staat er minder druk op je wervels en kun je rugpijnklachten voorkomen.

Sportieve factoren

De naam zegt het al, rugpijnklachten door sport. Meestal komen deze klachten voor bij sporten zoals turnen en atletiek. Bij deze sporten is het rekken, voor én na, heel belangrijk. Hierdoor voorkom je de meeste blessures. Een goede aanrader is om samen met een fysiotherapeut te kijken naar welke oefeningen van pas kunnen komen voor jou.

Bekijk ook De effecten van een positieve mindset op je lichaam

Lees ook:  Speciale stoelen en andere hulpmiddelen voor mensen met rugpijn

Meer nieuws