Massages zijn ondergewaardeerd als het gaat om gezondheid

19 mei 2021

Massages zijn waarschijnlijk niet per se het eerste waar je aan denkt bij het woord gezondheid. Gezond eten, voedingscoach, fitness en sport worden er eerder mee in verband gebracht. Men denkt vaak niet eens aan een massage, laat staan dat ze een afspraak maken om er een te krijgen. In onze ogen dus erg zonde. Toch is het wetenschappelijk bewezen dat een massage flink kan bijdragen aan je algemene gezondheid en je weerstand. Waar een massage goed voor is en waarom lees je hier.

Een massage is goed voor je geest

Het nemen van een massage werkt bevrijdend voor je geest. Het geeft een bepaalde rust in je hoofd. Dit is niet alleen voor je gevoel zo, maar de wetenschap onderbouwt dit namelijk. Tijdens een massage maakt het menselijk lichaam stoffen aan die zorgen voor een blij gevoel. Het gaat dit geval om de stoffen oxytocine en serotonine. Beide stoffen stimuleren jouw stemming op een positieve manier. Niet vreemd dus dat mensen met relatieproblemen of depressieve gedachten veel waarde hechten aan een goeie massage. Het zorgt ervoor dat je nergens aan denkt.

Sporters doen het ook. Zij hebben een voedingscoach die, buiten hun voeding en training, ook werkt aan de mentale gezondheid van de sporter. Om optimaal te kunnen presteren in hun vak krijgen zij ook regelmatig een massage. In de voetballerij krijgen spelers van topclubs vaak één dag voor een wedstrijd een massage. Dit verhoogt ook de concentratie.

Het verbeteren van je weerstand

Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat de witte bloedcellen in je lichaam na een massage bijna 30% verhoogt zijn. Dit is ontzettend belangrijk voor je weerstand. Deze witte bloedcellen zorgen er voor dat je beter bestand bent tegen bacteriën, infecties en virussen. Buiten dit verlaagt een massage ook de hoeveelheid stress in je lichaam. Dit klinkt misschien wat gek, maar stress komt tot stand door het te lang aanwezig zijn van de stof cortisol. Als er te lang teveel cortisol in je lichaam zit, dan heeft dit een negatief effect op je weerstand.

Stimuleren van de bloedcirculatie

De manier waarop bloed door ons lichaam stroomt is cruciaal voor het dagelijks functioneren. Deze bloedcirculatie zorgt er niet alleen voor dat de voedingsstoffen die wij eten naar de juiste cellen worden gebracht, maar ook dat afvalstoffen zo goed mogelijk worden afgevoerd. Zeker bij de spieren is dit waardevol. Wist je dat jouw spieren bij beweging melkzuur aanmaken? Melkzuur is een voorbeeld van een afvalstof.

 Is jouw bloedcirculatie niet helemaal in orde, dan kun je last krijgen van zogeheten knoppen. Dit zijn als het ware ophopingen van melkzuur. Deze zorgen er op hun beurt weer voor dat de spier niet meer soepel kan bewegen. Een massage helpt bij het los maken van deze knopen. Zo kan de spier weer vrij bewegen. Misschien moet je een massage toch een kans gaan geven.

Lees ook:  Het verband tussen overgewicht en rugpijn

Meer nieuws