28 maart 2023

Triggerpoint therapie

Een vorm van massage waar nog niet veel mensen bekend mee zijn is triggerpoint therapie. Deze vorm van massage richt zich op specifieke punten in het lichaam en zorgt daarmee voor ontspanning. Wat deze triggerpoints precies zijn en hoe de therapie werkt, wordt in deze blog uitgelegd.

Wat is het?

Triggerpoint therapie focust zich op het verhelpen van zogeheten triggerpoints in het lichaam. Triggerpoints zijn lokale verkrampingen in spieren, ook wel bekend als spierknopen. Deze knopen ontstaan vaak door het hebben van een slechte houding en het overbelasten van bepaalde spieren. Deze punten zitten altijd op dezelfde plekken, namelijk op plaatsen waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt. Door middel van triggerpoint therapie kunnen deze punten aangepakt worden en kan de pijn dus vermindert worden.

Hoe werkt het?

Triggerpoint therapie werkt door zo veel mogelijk druk te zetten op de specifieke punten. Dit kan gedaan worden met de handen, maar ook door middel van een massagebal of ander hulpmiddel. De doorbloeding wordt gestimuleerd door de druk en zo wordt de spanning op de spieren vermindert. Zodra de spieren weer gaan ontspannen, zal dit als een echte opluchting voelen. De behandeling zelf kan soms wellicht een beetje oncomfortabel voelen. Dit komt doordat er nou eenmaal flinke druk op deze punten zit en dit moet eruit. Zodra het er echter uit is, zal de ontvanger van de massage altijd blij zijn. Hij of zij heeft een stuk meer bewegingsvrijheid en zal zich erg ontspannen en soepel voelen.

De voordelen

Er zijn een aantal voordelen verbonden aan triggerpoint therapie. Allereerst zorgt het uiteraard voor een verlichting van pijn. Knooppunten kunnen, zeker na verloop van tijd, erg pijnlijk worden en hier wordt natuurlijk niemand blij van. Het voornaamste voordeel is dus zeker dat de ontvanger van de therapie een stuk minder pijn zal voelen.

Verder zorgt het ondergaan van de therapie ook voor een verbeterde flexibiliteit. Doordat er voorheen een flinke spanning op de spieren stond, was de persoon meestal niet erg flexibel meer. Immers deden bepaalde bewegingen pijn en dit hielp niet mee. Na de uitvoering van de therapie en het versoepelen van de spieren, zal je een stuk flexibeler zijn en een stuk soepeler kunnen bewegen. Hierdoor zullen ook je sportprestaties verbeteren. Tijd voor een pre workout shake en vertrekken naar de sportschool dus!

Een ander voordeel waar niet veel mensen over nadenken is de verbetering van je slaap wanneer je triggerpoint therapie gehad hebt. Door het versoepelen van je spieren kun je een stuk rustiger en gekalmeerd slapen. Dit zal zorgen voor veel minder stress in je dagelijkse leven en een veel betere nachtrust.

Als je last hebt van pijnlijke, stijve spieren kan triggerpoint therapie dus een erg goede oplossing voor je zijn. De behandeling zorgt voor een stuk meer bewegingsvrijheid en een vermindering van allerlei klachten en zou dan ook voor veel mensen positief zijn. Vond je deze blog nou interessant, vergeet dan zeker niet onze blogs over het belang van een cooling-down en het ontstaan van rugpijn te lezen!

Lees ook:  Gezond eten: hoe doe je dat?

Meer nieuws