Dit is het belang van een cooling-down

27 maart 2023

De meeste sporters weten al dat het belangrijk is om een warming-up te doen, maar vergeet de cooling-down niet. Deze zorgt voor een beter herstel van je lichaam na het sporten. In deze blog ga je lezen waarom een cooling-down nu precies zo belangrijk is.

Wat is een cooling-down?

Voor het sporten doe je een warming-up. Hierbij maakt je je lichaam klaar om te gaan sporten. Een cooling-down is juist het tegenover gestelde. Hiermee maak je je lichaam klaar om te gaan rusten, en zorg je voor een beter herstel. Tijdens een cooling-down breng je de intensiteit van je work-out geleidelijk omlaag. Dit zorgt ervoor dat je bloedsomloop vertraagt en je hartslag zakt. Je zorgt er dus voor dat je lichaam geleidelijk kan afkoelen aan het einde van je work-out.

Waarom is een cooling-down belangrijk?

Als je na het sproten geen cooling-down doet, stopt de snelle doorbloeding van je spieren en hoopt het bloed zich als het ware op. Dit kan ervoor zorgen dat er te weinig bloed in je hoofd komt, waardoor je duizelig kunt worden of flauwvallen. De cooling-down zorgt dus voor een gecontroleerde hartslag en een normale bloedsomloop. Het zorgt er ook voor dat je spieren sneller kunnen herstellen. Een cooling-down zorgt namelijk voor de vermindering van melkzuur in het lichaam. Tijdens het sporten hoopt dit stofje zich op in je lichaam, en zorgt het voor verzuring. Door je work-out geleidelijk af te bouwen verbrand je de laatste restjes melkzuur en maak je geen nieuw melkzuur meer aan. Hierdoor herstel je sneller en ben je klaar voor de volgende work-out.

Hoe doe je een cooling-down?

Een cooling-down kan voor iedereen anders zijn, het ligt er helemaal aan wat voor soort inspanning je hebt gedaan. Als je bijvoorbeeld doet hardlopen of fietsen, kun je als cooling-down het laatste stuk wat rustiger aan doen. Ook schaatsers doen dit vaak. Maar als je dit saai vindt zijn er ook nog wel wat andere dingen die je kunt doen. De oefeningen die je doet als warming-up kunnen ook dienen als cooling-down. Rekken en strekken helpt je lichaam af koelen, en het is goed voor je flexibiliteit. De cooling-down hoeft niet lager dan 10 minuten te duren. Dus kies voor iets waar jij je goed bij voelt. Maar onthoud goed dat je met een cooling-down de kans op een blessure niet verkleint. Het is nog altijd heel belangrijk om na het sporten goed te ontspannen en je spieren niet te overbelasten. Een goede tip is om je na het sporten te laten masseren met wat sport massage olie. Hierdoor blijven je spieren los en heb je minder last van spierpijn.

Lees ook:  Een hernia door een drukke levensstijl

Meer nieuws