Het trainen van rugspieren

14 juli 2021

Steeds meer mensen krijgen tegenwoordig last van een slechte rug. Dit heeft verschillende oorzaken. Ten eerste zitten veel mensen in de verkeerde houding. Op het werk zit men voorover gebukt en niet rechtop met de schouders naar achteren. Wanneer dit langdurig gebeurt, kunnen er verschillende rugklachten ontstaan. Daarnaast zullen mensen die een zwaar beroep uitoefenen, sneller last kunnen krijgen van hun rug. Dit komt dan voornamelijk door het tillen van zware objecten of door verkeerd spullen op te tillen. Het beste kun je hiervoor door de knieën gaan en vanuit jouw knieën tillen, niet vanuit de rug.

Genetische factoren

Soms ontstaat rugpijn echter ook door factoren waar je helemaal geen invloed op uit kunt oefenen. Deze factoren zijn dan vaak genetisch bepaald. Als het in één kant van de familie vaker voorkomt dat men last krijgt van hun rug, dan is de kans groter dat jij hier ook last van kan gaan krijgen. Komt het in beide kanten van de families voor? Dan zul je extra voorzichtig moeten zijn en goed voor jouw rug moeten zorgen. Zo verklein je de kans op rugproblemen en een eventuele hernia.

De oorzaken van rugpijn kunnen dus zowel bij jouzelf liggen als erfelijk bepaald zijn. Daarnaast kan het altijd zo zijn dat iemand anders per ongeluk een rugblessure bij jou veroorzaakt.

Een juiste slaaphouding

Naast een juiste zithouding door de dag heen, kan het ook helpen om ’s nachts een juiste slaaphouding aan te nemen. Natuurlijk heb je tijdens de slaap niet altijd invloed op jouw slaaphouding, maar wél voordat je in slaap valt. Wanneer je ligt, worden er redelijk wat krachten op de spieren en botten in jouw lichaam uitgeoefend. De twee beste opties zijn op jouw rug of zij liggen. Het ligt er maar net aan welke houding jij prettiger vindt aanvoelen. Probeer zoveel mogelijk om slapen op jouw buik te voorkomen, dit is namelijk de slechte slaaphouding.

Rugspier oefeningen voor sterkere rugspieren

Je kunt ook actief gaan werken aan sterkere rugspieren. Dit kun je op verschillende manieren doen. Veel mensen gaan tegenwoordig bij een fitnessschool trainen. Daar hebben ze verschillende fitnessapparaten waarmee je onder andere de rugspieren kunt trainen. Vraag een medewerker of instructeur van de fitnessschool of diegene jou de juiste methode wilt uitleggen. Zo weet je zeker dat je jouw rug op de juiste manier traint.

Train spieren vanuit thuis met een weerstandsband

Daarnaast kun je ook vanuit thuis jouw rug trainen. Met een zogenaamde weerstandsband kun je vrijwel elke spiergroep in jouw lichaam sterker maken. Ook kun je deze weerstandsband mee naar toe nemen. Bepaalde oefeningen waarmee je jouw rugspieren mee kunt versterken zijn de ‘bent-over row’, ‘good mornings’ en de ‘lat pull-down’. Deze oefeningen doe je 15 tot 20 keer achter elkaar, waarna je de spieren weer even laat ontspannen. Herhaal de oefening hierna nog 2 à 3 keer. Je zult vanzelf merken dat een weerstandsband al snel resultaat oplevert.

Lees ook:  Het verband tussen overgewicht en rugpijn

Meer nieuws