Hoe afvallen kan helpen rugpijn te verminderen

23 november 2021

Rugpijn is een van de meest voorkomende en vervelende lichamelijke klachten die mensen ervaren. Acht op de tien mensen worstelt wel eens met rugpijn. Lage en chronische rugpijn kunnen een hoop oorzaken hebben. Stress, overbelasting, zwakke spieren, een verkeerde houding, te weinig lichaamsbeweging en overgewicht kunnen allemaal bijdragen aan rugklachten. In deze blog vertellen wij je hoe afvallen zorgt dat je minder snel last zult hebben van rugklachten.

De invloed van overgewicht op rugproblemen

Mensen met overgewicht of obesitas maken eerder kan op rugklachten, dan mensen met een gezond gewicht. Obesitas belemmert mensen in hun dagelijkse doen, waardoor ze vaak onvoldoende bewegen. Voldoende lichaamsbeweging is juist van groot belang om de spieren in je lichaam te versterken. Sterke spieren ontlasten de rug, waardoor er minder snel rugklachten zullen ontstaan.

Daarnaast wordt bij mensen met obesitas, de wervelkolom extra belast door overgewicht. Extra gewicht zorgt ervoor dat er ongelijke druk op de wervelkolom komt te staan, waardoor wervels in je lichaam kunnen verschuiven. Beide kunnen resulteren in chronische rugklachten. Obesitas wordt gezien als een van de belangrijkste veroorzakers van rugklachten, daarom kun je het beste een dieet schema maken en beginnen met afvallen!

Hoe afvallen bijdraagt aan pijnvermindering

Volgens diëtisten en chiropractors, draagt afvallen bij aan het gedeeltelijk en in sommige gevallen volledig oplossen van de rugklachten. Het verband tussen afvallen en rugpijn is nog niet voldoende onderbouwd met onderzoek. Toch zien chiropractors vaak een positief effect op rugklachten, nadat patiënten zijn afgevallen.

De pijn neemt af door gewichtsverlies. Je vraagt je natuurlijk af hoe dit kan. Minder gewicht zorgt ervoor dat de wervelkolom minder wordt belast. Wanneer je afvallen combineert met behandelingen bij een chiropractor, zul je merken dat de rugklachten zullen afnemen. Mensen die op hun ideale gewicht zitten (of 5 kilo hierboven) zullen minder kans hebben om last te krijgen van rugklachten.

Bezoek aan de chiropractor en lichaamsbeweging helpen bij rugpijn

Een goede combinatie van sporten en chiropractie zullen op de lange termijn een positief effect hebben op de wervelkolom.

Niet alleen is sporten goed om gewicht te verliezen, maar ook om je spieren te versterken. Door de spieren zal het gewicht langs de wervelkolom verdeeld worden, hierdoor krijgt je wervelkolom minder te voortduren. Ook dit verlaagt de kans op rugklachten. Sterkere spieren, minder gewicht en een betere houding, zullen op de lange termijn een positief effect hebben op mensen die last hebben van rugklachten.    

Lees ook:  Zijn kalknagels gevaarlijk?

Meer nieuws