Tandbeschadiging tijdens sporten, hoe voorkom je het?

30 augustus 2022

Tandbeschadiging tijdens sporten, hoe voorkom je het?

De meeste sporten brengen risico op letsel met zich mee. Zo kan je tijdens het voetballen je achillespees beschadigingen of een flinke knie blessure oplopen, kan je bij mountainbiken van de fiets afvallen en daarbij je enkel of been breken en kun je bij zowel basketbal als volleybal je handen breken. Ofwel, als je niet goed oplet kan sporten gevaarlijk zijn. Gelukkig gebeuren deze (of andere soorten ) blessures maar zelden en dat komt vooral door de verschillende veiligheidsmaatregelen die worden genomen. Toch is er een deel van je lichaam dat snel beschadigd kan raken in vrijwel elke sport. We hebben het natuurlijk over je tanden.

Hoe kun je je tanden beschadigen tijdens het sporten?

Een flinke val op de grond kan al veel beschadiging opleveren aan je tanden, maar wist je ook dat er al beschadiging kan optreden zonder een ongeluk? Bij hardlopen kan dit gebeuren tijdens het rennen. Wanneer jij namelijk aan het rennen bent en je tanden constant tegen elkaar komen, kan dit zorgen voor slijtage. Dit kun je makkelijk voorkomen door erop te letten dat je kaken zoveel mogelijk op elkaar blijven tijdens het rennen. Ademen door de neus in plaats van de mond is hier een goed middel voor.

Bij tennis of padel kan een bal tegen je tanden komen en dit kan vervelende gevolgen hebben voor je gebit. De flinke klap kan zorgen voor een gebroken tand of andere soorten tandbeschadigingen, die je natuurlijk liever wilt voorkomen. Kortom, een ongeluk zit in een klein hoekje, maar wat kun je er tegen doen om het te voorkomen?

Gebruik een bitje om je tanden te beschermen

Het gebruik van een bitje tijdens het sporten , kan ervoor zorgen dat je tanden beter beschermd zijn. In sporten als Boksen en Rugby is het hebben van een bitje zelfs verplicht. Bij deze sporten is er namelijk een groot risico dat er iets met je gebit gebeurt en daarbij kan een bitje de schade beperken. Een bitje kan ervoor zorgen dat je kronen in tact blijven en je dus geen speciale cerec kroon nodig hebt om de schade te herstellen.

Ga tandverderf tegen en drink minder suikers tijdens het sporten

Tijdens sporten wordt er vaker gebruik gemaakt van verschillende soorten energie drankjes. Deze drankjes zitten vol met suiker, waardoor ze een aanslag kunnen zijn voor je tanden en het tandglazuur. Wanneer je veel van deze suikers consumeert zal je merken dat er meer aanslag op je tanden ontstaat en daardoor kan tandverderf optreden. Tandverderf tast je tanden nog verder aan waardoor ze (blijvend) beschadigd zijn.

Behandeling bij een tandbeschadiging door het sporten

Zelfs na het volgen van deze tips kan het nog steeds gebeuren dat je tandbeschadiging tijdens het sporten oploopt. Om schade te herstellen of verder te voorkomen wordt er een behandeling uitgevoerd. De intensiteit van de behandeling is afhankelijk van de soort schade die je hebt opgelopen. Heb je bijvoorbeeld last van aanslag op je tanden? Dan zal de tandarts je een bepaalde tandpasta voorschrijven die verder bederf tegen gaat. Heb je echter een losse kies of tand door een ongeval tijdens het sporten? Dan kan het zijn dat er gebruik wordt gemaakt van een cerec kroon om deze zo goed mogelijk te behandelen en herstellen.

Lees ook:  Massages zijn ondergewaardeerd als het gaat om gezondheid

Meer nieuws