Voordelen van een Foam Roller

2 februari 2022

Een foam roller is een opkomende tool om te gebruiken tijdens het sporten. Een foam roller wordt gebruikt voor een warming up, het wegwerken van triggerpoints, spierherstel en voor de cooling down. Intensieve sporten zoals mixed martial arts vergen veel van je lichaam, daar is een foam roller dus ook een ideale tool voor. Een foam roller is een ronde tool waar je je spieren mee kan opwarmen, herstellen, of mee kan ontspannen. Er zijn verschillende diktes, grote en ook verschillende hardheden wanneer het om de foam roller zelf gaat. De grote van de foam roller hangt af van de activiteit die met de foam roller uitgevoerd moet worden. Hoe zachter de foam roller hoe aangenamer het gebruik. Hoe harder de foam roller, hoe gevoeliger het gebruik is.  Zo kunnen zachtere foam rollers goed zijn voor opwarming en het ontspannen van de spieren.  Hardere foam rollers zijn dan weer waardevol voor het verminderen van triggerpoints of om het herstel van de spieren te versnellen.

Het kiezen van een foam roller wordt in veel gevallen ook door fysiotherapeuten aangeraden. Door het drukkende effect op je spieren, wordt het idee van masseren vrijwel nagebootst. De foam roller kan in sommige opzichten hetzelfde effect bieden als een massage. Denk hierbij weer aan het wegwerken van triggerpoint of het stimuleren van de bloedsomloop. Door over triggerpoint te rollen, zal de afvoering van afvalstoffen beter en sneller gebeuren. Door een foam roller te gebruiken zul je ook minder spierpijn ervaren.

Een foam roller gebruik je op het pijnlijke punt op je lichaam. In de meeste gevallen wordt de foam roller op de grond gebruikt. Het voordeel van de foam roller is dat je zelf beslist hoeveel druk er komt te staan op het pijnpunt. Het is belangrijk bij het gebruik van de foam roller om de spiergroep die je behandelt te laten ontspannen. Het wordt over het algemeen aangeraden om de druk op de spiergroep op te voeren en niet meteen op volle toeren de pijnplek te behandelen. Hier schiet je namelijk niets mee op en misschien in het ergste geval vergroot je het pijnpunt.

Lees ook:  Yoga in het Weekend

Meer nieuws