Wat is een rughernia en hoe voorkom je het?

19 mei 2021

De kenmerken van een hernia

Bij een hernia is er sprake van een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze schijf kan op de zenuw druk uitoefenen die langs het wervelkanaal loopt. Ongeveer 4 op de 10 Nederlanders wordt getroffen door een hernia. Je hoeft hier niet altijd last van te hebben. Vrouwen hebben bijvoorbeeld vaker last van rugklachten en hoe ouder iemand wordt hoe meer last van een hernia ondervonden wordt. Dit heeft deels ook te maken met het slijtageproces waar veel ouderen hinder van ondervinden. Symptomen van een hernia zijn: Doof gevoel in been en bil, meestal pijn in de onderrug, tintelingen en soms zelfs krachtverlies, urineverlies of verlammingsverschijnselen.

Hoe voorkom je een hernia?

Door te bewegen of gebruik te maken van een rugmassage. Vroeger dacht men dat je bij een kleine hernia het beste op bed kon gaan liggen voor een langere tijd. Dit kon zijn voor een of meerdere weken. Tegenwoordig is dat niet meer zo en wordt veel bewegen als advies gegeven. Door in beweging te blijven zorg je ervoor dat gewrichten versoepeld worden en kan een hernia worden voorkomen. Zorg ervoor dat je hier op tijd bij bent. Er worden jaarlijks namelijk 75000 mensen in Nederland getroffen door een hernia. Bij de meeste mensen zal de hernia vanzelf genezen. Fysiotherapie en het gebruik van de juiste medicatie zullen dit proces een stuk makkelijker maken. Bij sommige personen is de pijn echter onhoudbaar en dus is een operatie noodzakelijk. Ongeveer 9000 mensen doen jaarlijks een operatie om van de hernia af te komen

Hoe zit het met slapen?

Met een lichte hernia kan je prima slapen. Bij een hevigere en zwaardere hernia wordt dit echter een heel ander verhaal. De pijn wordt dan ondraaglijk waardoor je medicijnen moet slikken om te kunnen slapen. Dat is natuurlijk niet ideaal en niemand wilt dit dan ook meemaken. Door goed en op de juiste manier te slapen kun je ook een hernia voorkomen. Hiermee wordt bedoeld dat je niet op je buik of zij moet slapen, maar gewoon op je rug blijft liggen.

Gezond eten en de invloed ervan op een hernia

Door gezond en goed te eten kun je ook een hernia voorkomen. Je bent dan vol energie en kan dus goed en voldoende bewegen. Sporten is dan ook niet moeilijk voor je en dus heb je voldoende mogelijkheden om je beweging eruit te halen. Een voedingsschema op maat waarin je nauwkeurig je maaltijden bijhoudt, zal je dan ook goed hierbij helpen. Tevens kan overgewicht een hernia veroorzaken. Door gezond te eten ga je dit dus tegen en heb je minder kans om een hernia te krijgen.

Lees ook:  Dit zijn de gevolgen van langdurige lage rugpijn

Meer nieuws